Можливості Держмолодьжитла презентовані на міжнародній конференції

1

Голова правління Держмолодьжитла Микола Марчук у складі делегації Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України бере участь у заході «Система доступного орендного житла для України». Захід організований Міжнародною організацією з міграції і Європейським інвестиційним банком.

Роботу заходу спрямовано на пошук дієвих механізмів забезпечення громадян України доступним житлом.

Делегацію Мінінфраструктури очолює заступниця міністра Наталія Козловська.

Учасники зустрічі ознайомлюються з презентаціями проєктів соціального житла в країнах Європейського Союзу, відвідують житлові проєкти і європейські організації, працюють над налагодженням ділових зв’язків з міжнародними фінансовими інститутами (зокрема, Європейським інвестиційним банком) з метою реалізації житлових проєктів в Україні та підтримки постраждалих внаслідок війни українців, обговорюють практичні аспекти впровадження житлових програм.

У своєму виступі Микола Марчук зазначив, що проблема забезпечення житлом завжди була гострою для нашої країни, а протягом останніх двох років, в умовах повномасштабного вторгнення росії в Україну, вона стала однією з найбільш складних. Орієнтовно 5,1 млн українців зазнали через війну лиха внутрішнього переміщення.

Очільник Фонду наголосив, що Держмолодьжитло є унікальним інструментом з мережею відділень в усіх регіонах України і має значний досвід реалізації житлових програм. У портфелі реалізованих кейсів установи є реалізація різних типів програм:

- кредитування молоді, науковців, педагогів, працівників бюджетної сфери, військовослужбовців і внутрішньо переміщених осіб під ставки від 0 до 7% відсотків річних за різними програмами,

- компенсація громадянам частини відсотків за банківськими іпотечними кредитами,

- фінансова безповоротна компенсація за рахунок бюджетних коштів частини вартості житла (зі спеціальними пільгами для військовослужбовців і ВПО),

- надання житла в соціальну оренду (у 4 регіонах країни за гуманітарні кошти реалізований пілотний проєкт передання в найм 60 квартир внутрішньо переміщеним особам з оплатою лише за комунальні послуги).

Роботу з  учасниками програм Фонд будує прозоро, реєстри кандидатів є відкритими. Забезпечена можливість онлайн-подачі громадянами заяв про намір участі в низці програм.

Окремо Микола Марчук зупинився на участі Держмолодьжитла як виконавця у проєкті «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб» (за рахунок грантових коштів Уряду Німеччини через банк KFW).

Протягом першої фази проєкту, який стартував 2021 року, надано 667 кредитів на суму 934,4 млн. грн., із них 49 кредитів за рахунок коштів від повернення раніше виданих кредитів. Житлом забезпечені 1562 громадянина України. Реалізація проєкту здійснюється під наглядом і контролем міжнародних партнерів.

На основі позитивних результатів міжнародного аудиту і високої оцінки німецькою стороною процедури видачі кредитів після завершення І фази проєкту ухвалене рішення продовжити дію програми: збільшено її фінансування на 17 млн євро.

Тож Фонд продовжує виконання важливої місії – забезпечення житлом ВПО.

З огляду на особливості бюджетної політики України у воєнний час, ключовим напрямом роботи Держмолодьжитла є розширення міжнародної співпраці для пошуку альтернативних механізмів забезпечення житлом і джерел фінансування. Зокрема, Фонд готовий взяти на себе роль активного учасника створення і реалізації програм доступної оренди житла для незахищених верств населення.

Установа має належний досвід, кваліфікації, інструменти і повноваження для реалізації функцій виконавця проєктів доступної оренди. «Маємо низку суттєвих переваг порівняно з аналогічними держустановами і фінансовими компаніями», - резюмував Микола Марчук.

Робота заходу «Система доступного орендного житла для України», програма якого насичена панельними дискусіями, «круглими столами» і двосторонніми зустрічами представників української влади з іноземними партнерами, завершиться 26 січня.