Питання доступності житла для молоді розглянули на засіданні парламентського комітету

4 грудня 2023 року голова правління Держмолодьжитла Микола Марчук узяв участь у онлайн-засіданні Комітету Верховної Ради України з питань молоді і спорту.

На засіданні, зокрема, затверджені Рекомендації слухань у комітеті, що відбулися 15 листопада, на тему «Реалізація Державної молодіжної житлової програми забезпечення молоді житлом – інвестиція у розвиток молоді в Україні та відновлення України».

Рекомендації, зокрема, передбачають:

Верховній Раді України:

- при внесенні змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» передбачити видатки на програму «Надання пільгового довгострокового державного кредиту молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) та придбання житла» обсягом 601,1 млн. грн.

Кабінету Міністрів України:

 

- внести на розгляд Верховної Ради України проекти Законів про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо сприяння забезпеченню молоді житлом, якими передбачити:

- запровадження субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення молоді житлом та її розподілу пропорційно коштам, виділених з місцевих бюджетів на місцеві програми забезпечення молоді житлом;

- надання молодим громадянам України, які захищають Незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, працюють в органах державної влади, місцевого самоврядування, правоохоронних органах, державних і комунальних закладах, підприємствах, установах, пільгових кредитів з частковим погашенням кредиту за рахунок коштів державного чи місцевих бюджетів під час проходження військової служби або відпрацювання визначеного законом терміну;  

- внести зміни до Державної програми забезпечення молоді житлом на 2013-2026 роки, передбачивши на період з 2024 по 2026 роки прогнозні обсяги фінансування із загального фонду державного бюджету – 2 122,5 млн. грн.

- передбачити видатки на бюджетну програму «Надання пільгового довгострокового державного кредиту молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) та придбання житла» під час підготовки та розгляду Бюджетної декларації та формування проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2025 рік» обсягом не менше 700 мільйонів грн.

Рекомендації місять і інші пропозиції, спрямовані на сприяння вирішенню житлової проблеми як однієї з найболючіших для молоді нашої держави.