За дорученням Уряду Німеччини KfW надає додатковий ґрант у розмірі 17 мільйонів євро на реалізацію проєкту «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб»

7 грудня 2023 року між Урядом України в особі Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Державним фондом сприяння молодіжному житловому будівництву і KfW підписана Додаткова Угода №1 до Ґрантової та Проєктної Угоди від 28 грудня 2020 року, в рамках якої відбулося збільшення фінансування на 17 мільйонів євро. Завдяки додатковим ґрантовим коштам буде продовжено доступ до пільгових житлових кредитів для внутрішньо переміщених осіб в Україні. Зокрема за рахунок ґранту протягом 2024 року планується видати близько 400 нових пільгових житлових кредитів.

2

 

«Ми із задоволенням продовжуємо нашу співпрацю з Україною у сфері пільгових житлових кредитів для українських внутрішньо переміщених осіб. Першу частину цього проєкту на загальну суму 25.5 мільйони євро було успішно впроваджено протягом 2021-2022 років. Разом із нашими українськими партнерами ми дуже швидко побачили, що проєкт викликав значну зацікавленість. Саме тому сьогодні ми оголосили про додаткову підтримку у вигляді 17 мільйонів євро. Цей ґрант є складовою німецько-українського співробітництва задля розвитку, загальна сума якого лише у 2023 році склала понад 600 млн євро», – зазначив Тім Пранге, постійний заступник Надзвичайного і Повноважного Посла Німеччини в Україні.

«Головне для української влади – це люди, захист їхніх гуманітарних та інших прав у час збройної агресії рф. Уже на першому етапі реалізації проєкту ми переконалися, що забезпечення ВПО житлом є актуальним і соціально чутливим питанням. Проєкт «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб» отримав високу зацікавленість серед українців, які стали переселенцями. Він передбачає надання пільгових кредитів на придбання житла на доступних для громадян умовах. Реалізація проєкту відбувається без залучення коштів державного бюджету України, тобто повністю фінансується за рахунок ґранту німецького уряду. Дуже важливо, що співпраця в межах цього проєкту триватиме, причому, сподіваюся, не лише наступного року. Дякую німецьким партнерам за це важливе для українців рішення», - зазначила Ірина Верещук, Віце-прем’єр-міністр України – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

3

«Внаслідок війни багато громадян України були змушені покинути свої домівки і стати внутрішньо переміщеними особами. Для більшості з них питання житла є найбільш важливим, тому ми готові підтримати Україну та її населення додатковими ґрантовими коштами, що надаються Урядом ФРН. Підтримка українців під час війни – це абсолютний пріоритет для KfW, і ми продовжимо стояти поруч з Україною і її громадянами», - заявив Лоренц Ґесснер, директор Представництва KfW в Україні.

«Рішення німецької сторони продовжити співпрацю за проєктом «Житлові приміщення для ВПО» є підтвердженням довіри до всіх партнерів цієї програми, результатом високої оцінки професійної і прозорої реалізації Держмолодьжитлом першого етапу програми. Неупереджену і якісну реалізацію програми забезпечимо й надалі. Вдячні Уряду Німеччини і банку KfW за своєчасну й потужну підтримку однієї з базових потреб наших громадян – потреби в житлі», - наголосив Микола Марчук, голова правління Держмолодьжитла.

Довідкові матеріали.

Історія проєкту «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб».

2 грудня 2020 р. парламент України ратифікував угоду Урядів України й Німеччини про залучення 25,5 млн євро через KfW для надання пільгових іпотечних кредитів внутрішньо переміщеним особам – громадянам України.

Перший етап проєкту стартував 17 травня 2021 року. До 1 листопада 2023 року 650 сімей внутрішньо переміщених осіб отримали пільгові житлові кредити в межах програми. У такий спосіб власним житлом забезпечені 1530 громадян.

26 жовтня 2023 року за результатами чергового, п’ятнадцятого відбору визначені ще 130 громадян, які отримали змогу оформити іпотечний кредит за програмою. Фінансування саме цих угод здійснюватиметься за рахунок коштів від повернення раніше виданих за програмою кредитів.

Наразі до реєстру кандидатів на участь у цій програмі включені понад 34,9 тис. громадян.

Додаткове фінансування дасть змогу видати 2024 року ще близько 400 пільгових кредитів для внутрішньо переміщених осіб.

Кошти від повернення кредитів за програмою спрямовуються на нове кредитування.

Прозорість і відповідність усім умовам виконання проєкту підтверджена результатами аудиту, проведеного Міжнародною аудиторською компанією ТОВ «РСМ УКРАЇНА».

Основні умови проєкту «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб».

Пільгові кредити внутрішньо переміщеним особам надають під 3% річних.

Мінімальний перший внесок становить 6% від вартості житла, що придбається.

Термін кредитування – 30 років.

Нормативна площа житла, яке можна взяти в кредит, складає 52,5 кв. м на сім’ю з 1 чи 2 осіб і додатково 21 кв. м на кожного наступного члена сім’ї.

Громадянин обирає самостійно об’єкт кредитування в будь-якому регіоні України, незалежно від місця реєстрації. Житло має бути збудоване не більше ніж 50 років тому чи реконструйоване не більше ніж 35 років тому.

Об’єкт кредитування не може бути розміщений на територіях активних бойових дій або тимчасово окупованих російською федерацією територіях України, включених до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, затвердженого Мінреінтеграції, для яких не визначена дата завершення бойових дій або тимчасової окупації.

Кандидати на участь у програмі мають два шляхи подання заяв про реєстрацію:

- дистанційно через Єдиний державний вебпортал електронних послуг, який адмініструється державним підприємством «Дія»;

- особисто в усіх регіональних відділеннях Держмолодьжитла.

Відбір отримувачів кредиту з-поміж зареєстрованих кандидатів відбувається за допомогою електронного сервісу – генератора випадкових чисел під контролем міжнародного Імплементаційного консультанта IPC GmbH.