ЧЕРГОВИЙ ЕТАП ВІДБОРУ ЗА ПРОГРАМОЮ «ЖИТЛОВІ ПРИМІЩЕННЯ ДЛЯ ВПО»: ОТРИМАЛИ ШАНС ЩЕ 150 СІМЕЙ

15 лютого 2022 р. Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву провів восьмий етап відбору учасників програми «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб». За його результатами ще 150 родин зможуть отримати пільговий кредит на придбання житла.

Відбір проведено згідно з правилами програми за участю представників Мінреінтеґрації, Імплементаційного консультанта (IPC GmbH) і Держмолодьжитла, із застосуванням програмного забезпечення (сервіс RandomPicker.com), запропонованого Імплементаційним консультантом, погодженого банком KfW і такого, що відповідає вимогам законодавства із захисту персональних даних.

У вступному слові голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний зазначив, що за результатами семи попередніх етапів відібрано для кредитування 1150 кандидатів, яким видано 299 кредитів, ще 10 кредитів у роботі.

3

«Спостерігаємо доволі велику кількість відмов через те що низка громадян, які зареєструвалися для участі в програмі, з різних причин не можуть скористатися нею, - наголосив Сергій Комнатний. – Щоб вирішити цю проблему, 2 лютого Уряд України ухвалив зміни до Постанови №451. Змінами збільшено до 50 років граничний вік об’єктів, у яких громадяни можуть придбати житло, уточнено визначення членів родини і скориговано строки ухвалення рішення про надання кредиту – це дає змогу Держмолодьжитлу за наявності підстав продовжити громадянину термін збирання документів і пошуку об’єкта інвестування».

«Разом з нашими партнерами по проєкту не зупиняємося на цих змінах, - повідомив очільник Фонду. – У Мінреінтеграції проведено нараду за участю фахівців Держмолодьжитла та IPC. Напрацьовано другий пакет змін до Постанови №451, який буде спрямовано на розгляд до центральних органів виконавчої влади і Уряду. Зміни стосуватимуться підвищення граничного віку позичальника, збільшення терміну кредитування і площі житла для одинокого громадянина».

Голова правління Фонду зазначив, що пакет цих змін створить більше можливостей для переможців рандомних відборів досягти мети – придбати власне житло на доступних умовах. 

Не пізніше наступного робочого дня після відбору регіональні управління Держмолодьжитла повідомлять осіб, які отримали змогу взяти кредит на житло, про необхідність подання визначених Порядком документів. Перелік таких осіб опубліковано на офіційному вебсайті Держмолодьжитла і сайтах його регіональних управлінь.

Нагадаємо, проєкт «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб» реалізують Держмолодьжитло і Мінреінтеґрації відповідно до Порядку, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України №451 від 28.04.2021 р., за рахунок коштів ґранту Уряду Німеччини (25,5 млн євро), наданих через Кредитну установу для відбудови (KfW). Зареєструватися для участі у програмі можна через портал державних послуг ДІЯ або в регіональних управліннях Держмолодьжитла.

 

2