Держмолодьжитло – учасник творення нової житлової політики України

Голова правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Микола Марчук узяв участь у експертному обговоренні напрямків реформування житлової політики в Україні.

Під час заходу, що відбувся у Києві за участю представників уряду нашої держави, міжнародних і неурядових організацій-партнерів, ішлося про ключові принципи проєкту закону «Про основні засади житлової політики» і розробку концепції реформування житлової політики в Україні.

У вступному слові віце-прем’єр-міністр – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков зазначив, що забезпечення житлом є однією з головних запорук повоєнного повернення українців додому, і відповідні умови потрібно створити вже зараз.

kubrakov

Міністерство разом з партнерами зосереджуються на реформі житлової політики задля створення гідних умов життя людей, особливо тих, хто втратив житло внаслідок російської військової агресії.

Ідеться про нову житлову політику на засадах прозорості та підзвітності, зрозумілих і чесних правилах для всіх, з урахуванням кращого світового досвіду, наголосив міністр. Житлове законодавство позбудеться застарілих радянських норм, корупціогенних положень і квартирних черг заради черг.

У результаті запровадження змін кожен громадянин отримає умови для реалізації його конституційного права на житло відповідно до рівня доходів родини. Це можуть бути субсидування придбання житла у власність, будівництво і створення фондів соціального, орендного житла тощо.

Зокрема, буде сформована законодавча рамка соціального житла, якої досі в Україні не існує. Також є потреба створити правове підґрунтя для розвитку доступної оренди: нині 98% житлової нерухомості в Україні перебуває у приватній власності, при цьому не сформований доступний за ціною орендний житловий фонд.

Зазначимо, що у переліку інструментів нової житлової політики є й механізми пільгового кредитування придбання житла для тих категорій громадян, які потребують державної підтримки. Саме такі механізми реалізує Держмолодьжитло, постійно працюючи над удосконаленням цих інструментів.

Голова Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк повідомила про початок публічних консультацій щодо проєкту закону «Про основні засади житлової політики» з громадянами, народними депутатами, представниками міністерств, надавачами послуг, залученими до реалізації житлової політики, громадськістю й експертами.

Майбутній закон буде орієнтований на реальні потреби громадянина, наголосила у своєму виступі заступниця міністра інфраструктури Наталія Козловська.

kozlovska

Вона зазначила, що розробкою концепції законопроєкту займається робоча група, до якої залучені експерти Норвезької ради у справах біженців в Україні, Європейської економічної комісії ООН (UNECE), Агентства ООН у справах біженців в Україні, Міжнародної організації з міграції (МОМ), Офісу Ради Європи в Україні і активна громадськість.

Україна зіткнулася з безпрецедентними руйнуваннями в житловому секторі, великою кількістю внутрішньо переміщених осіб. Мільйони співгромадян знайшли прихисток в інших країнах. Окрім перемоги у війні, нам потрібна перемога у боротьбі за добробут українців, наголосила Наталія Козловська. Ми повинні створити умови, щоб кожен громадянин мав можливість орендувати, побудувати або придбати житло.

Прозорість та відкритість нової житлової політики – це коли кожен громадянин знає, що робить держава задля підтримки сімей, і розуміє, як цією підтримкою скористатися. Коли житлова політика – це не облік громадян і черга без перспектив, а реальне задоволення потреб людей у житлі – таким було резюме зустрічі експертів.

На завершення зустрічі Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури із партнерами виголосили заяву про початок розробки комплексної житлової стратегії. Її реалізація допоможе створити умови для доступу громадян до безпечного і доступного житла. Передбачається, що житлова стратегія окреслить цілі та інструменти розвитку сектору на наступні 5-7 років, визначить заходи для усунення основних прогалин та проблем у секторі — як до війни, так і у зв’язку з нею. Стратегія має забезпечити виконання вимог ЄС.

Проєкт Закону України "Про основні засади житлової політики" представлений для ознайомлення за посиланням: https://mtu.gov.ua/news/35482.html

Пропозиції щодо реформування житлової політики можна направляти на електронну адресу: housinglaw2024@gmail.com

 

Фото: Міністерство відновлення України.