Громадська рада схвалила результати роботи Фонду

8c

Сьогодні відбулося засідання Громадської ради при Держмолодьжитлі.

Участь у заході взяв представник Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

З доповіддю про результати роботи Фонду за 2018 рік виступив голова правління установи Сергій Комнатний. Він повідомив, що 2018 року укладено 751 договір з громадянами на придбання власного житла. З них 339 – за програмою «Доступне житло», 299 – пільгового молодіжного кредитування і 113 – пільгових кредитів іншим категоріям (у т.ч. учасники антитерористичної операції, бюджетні працівники, педагоги тощо).

За категоріями громадян, до яких прикута увага суспільства, завдяки програмам Фонду власне житло придбали, починаючи з 2017 року, 445 сімей учасників АТО (з них у 2018 році – 238) і 273 родини внутрішньо переміщених осіб (з них 2018 року – 208).

Кредитний портфель Фонду на початок 2019 року становив 1,28 млрд грн.

За рік у будівництво залучено 583,8 млн грн інвестицій. З них 240,9 млн грн – кошти місцевих бюджетів, 218,8 млн грн – власні кошти громадян, 87,1 – кошти з Державного бюджету України і 37 млн грн – зі статутного капіталу установи.

 
6c 

Держмолодьжитло ініціює вдосконалення нормативно-правової бази у житловій сфері. Фахівці установи беруть участь у підготовці проектів змін до чинних і розробці нових нормативно-правових актів. Модернізовано, спрощено для громадян і зроблено прозорими умови програм «Доступне житло» і кредитування зі статутного капіталу Фонду. Це дало змогу спростити доступ до програм їх потенційних учасників.

Протягом двох років за участю Держмолодьжитла розроблено 17 нормативно-правових актів: 6 проектів законів України, 12 постанов Уряду. Прийнято 1 Закон України, 4 постанови Уряду, 12 нормативно-правових актів перебувають у роботі.

У співпраці з органами місцевої влади та самоврядування в більшості областей, районів і міст України регіональні управління Держмолодьжитла зараз реалізують 110 регіональних житлових програм: 30 комплексних програм забезпечення житлом жителів регіонів, 47 програм пільгового кредитування молоді, 33 програми забезпечення житлом учасників АТО. Лише у 2018 році прийнято 23 нові місцеві програми.

Налагоджено співпрацю з міжнародними інституціями з метою вивчення кращого світового досвіду в житловій політиці та залучення інвестицій і донорських коштів у програми придбання українцями житла.

Основною проблемою для Фонду залишається недостатнє фінансування житлових програм із Державного бюджету України, що не дає змоги забезпечувати житлом десятки тисяч, а не сотні українських родин, і стримує фінансування з місцевих бюджетів. «Ми продовжимо роботу над тим, щоб житлова політика вийшла на чільні позиції в програмах діяльності як державної влади, так і політичних сил вже у 2019 році», - наголосив Сергій Комнатний.

Звіт голови правління Фонду був узятий до відома одностайним рішенням членів Громадської ради.

Громадська рада при Держмолодьжитлі розглянула низку інших питань порядку денного.