Ключовим KPI повоєнного відродження має бути європейська якість життя українців – Сергій Комнатний

9 серпня голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний узяв участь у приуроченому до Дня будівельника розширеному зібранні профільної неурядової спільноти – Конфедерації Будівельників України (президент – Лев Парцхаладзе).

Основний меседж зустрічі – консолідація спільних зусиль бізнесу довкола подолання наслідків російської воєнної агресії в Україні і майбутньої відбудови країни.

Привітавши будівничих зі святом, керівник Фонду висловитися щодо перспектив розвитку житлових програм і загалом житлової політики в нашій державі.

Слід уже зараз, коли тривають важкі бої з російським агресором, планувати повоєнну відбудову України, переконаний Сергій Комнатний.

«Для нашої країни забезпечення житлом є одним з найбільш важливих і складних питань, – зазначив очільник Держмолодьжитла. – Повномасштабне російське вторгнення спричинило катастрофічні за масштабами руйнування у нашій країні та величезну кількість українських біженців і внутрішньо переміщених осіб. Мільйони людей втратили чи були змушені покинути свої домівки, щоб зберегти життя».

За даними Київської школи економіки, станом на червень 2023 року загальна сума прямих задокументованих збитків, завданих інфраструктурі України через вторгнення росії, оцінюється у $150,5 млрд. Найбільшу частку тут складають втрати житлового фонду – $55,9 млрд.

Але найбільша наша цінність – люди. За даними порталу УВКБ ООН, у Європі офіційно зареєстровані 4,8 млн біженців з України. На березень 2023 року зареєстровані понад 5 мільйонів переміщених осіб у межах нашої країни.

Тож немає сумнівів, що житлова проблема переміщених осіб набула глобального значення, наголосив очільник Фонду.

Під час війни важливо говорити про те, за що ми боремося, а це перемога, відбудова і європейські правила життя для нашого суспільства, сказав С. Комнатний. Інакше не налагодимо в Україні такі умови життя, які дадуть змогу повернути мільйони біженців, запобігти демографічній катастрофі, скоротити відставання в економічному розвитку від країн ЄС. Зрештою, тільки таким шляхом можна інтегруватися до європейської спільноти.

Відновлення економічного життя громад з орієнтацією на людиноцентричність сприятиме збереженню молоді всередині країни і поверненню наших громадян, що на власному досвіді знайомі з якістю життя у європейській спільноті.

«Як інституція, на яку покладено місію реалізації державної житлової політики, вивчаємо досвід Європи у сфері вирішення житлових проблем громадян саме в процесі повоєнної відбудови. Готові долучатися до підготовки українських житлових програм разом з органами влади, місцевого самоврядування, будівельниками, науковцями, громадськістю, європейськими колегами, - сказав С. Комнатний. - Держмолодьжитло перебуває в постійній співпраці з будівельниками, ми завжди єднали зусилля для задоволення житлових потреб українців, зокрема, молоді, ВПО, військовиків та інших категорій, що потребують державної підтримки».

«Просто зараз, а тим паче після нашої Перемоги, важливим є саме відбудова і будівництво нового житла. Коли говоримо про житло, розуміємо, що саме воно є базовою потребою людини, а для держави у контексті повоєнного відновлення – важливою складовою стратегії демографічного відродження. Щоб зберегти і розвивати національну економіку, щоб наша країна мала майбутнє, потрібні наші люди, а українцям потрібен Дім на рідній землі», - заявив керівник Держмолодьжитла.

Мета Фонду як установи, що реалізує житлову політику в країні, – створити для громадян можливість на вигідних умовах придбати власну оселю, відчути впевненість у завтрашньому дні, допомогти українцям, змушеним покинути свої домівки, інтегруватися в нові громади в межах власної країни.

Сергій Комнатний стисло нагадав про житлові програми, які реалізує Фонд, і зазначив, що за всіма програмами 2022 року забезпечено житлом 352 сім’ї ВПО.

Окремо він зупинився на проєкті, який реалізується Фондом спільно з Мінреінтеграції  починаючи з 2021 року. Мова йде про проєкт «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб», що фінансується Урядом Німеччини через банк KfW. Перша фаза реалізації проєкту завершена, німецькі партнери високо оцінили ефективність його реалізації, а тисячі громадян з числа ВПО чекають на свій шанс придбати житло на пільгових умовах.

Наразі рухаємося до поновлення реалізації цієї програми на 2023 і наступні роки. З боку уряду Німеччини є готовність спрямувати додатково на її фінансування ще 17 млн євро.

Держмолодьжитло постійно провадить пошук нових шляхів, механізмів і фінансування задля вирішення житлового питання ВПО, військових, молоді та інших категорій громадян.

Поза сумнівом, і приєднання України до Банку розвитку Ради Європи, на доцільності якого багато років наполягали у Держмолодьжитлі,  дасть змогу створити нові житлові програми для ВПО, які, в тому числі, сприятимуть і розвитку будівельної галузі, збільшенню  кількості робочих місць та  відновленню України.