ЛЮДЯМ – ДОСТУПНЕ ЖИТЛО! ЖИТЛОВИМ ПРОГРАМАМ – ЯКІСНЕ ФІНАНСУВАННЯ!

Вважаю за необхідне поділитися з вами важливою інформацією.

Починаючи з 2019 року, в Україні впроваджено середньострокове планування показників державного бюджету. Раніше бюджет планувався на рік наперед, а зараз готується стратегічна Бюджетна декларація на три роки – 2020-2022. Держмолодьжитло надало до декларації свої пропозиції щодо фінансування державних житлових програм. А саме:

·державна підтримка для придбання доступного житла, у першу чергу учасниками АТО і ВПО:

- 2020 рік – 766,7 млн грн

- 2021 рік – 812,4 млн грн

- 2022 рік – 812,4 млн грн.

·пільгове довгострокове кредитування молодих сімей на придбання житла:

- 2020 рік – 1,570 млрд грн

- 2021 рік – 1,662 млрд грн

- 2022 рік – 1,662 млрд грн.

До 15 травня Міністерство фінансів повинно подати Бюджетну декларацію Уряду, а до 15 липня – її має розглянути Верховна Рада.

Якщо учасники бюджетного процесу почують нас, то лише через державні житлові програми Держмолодьжитло забезпечуватиме власними квартирами понад 4 тис. сімей щороку. Це дасть змогу в середньостроковій перспективі зняти гостроту житлового питання для сотень тисяч українців.

Кілька років поспіль ми пропонуємо передбачити 1 млрд грн на програму «Доступне житло» і 865 млн грн на молодіжне житлове кредитування. Але жодного разу не виділено кошти в такому обсязі. На «Доступне житло» дають десяту частину від потреби. Це означає, що лише одна з десяти потребуючих родин змогла придбати квартиру. А сотні тисяч переміщених осіб, учасників АТО, учителів, лікарів та інших громадян залишаються без даху над головою.

На 2019 рік у бюджеті країни закладено 100 млн грн на «Доступне житло» і 29 млн – на кредитування придбання житла молоддю. Такі суми не дають змоги реалізувати потенціал державних житлових програм.

Ми не можемо миритися з такою ситуацією! Як керівник установи, уповноваженої реалізовувати житлові програми для людей на системній основі, звертаюся до учасників бюджетного процесу:

-Ухваліть відповідальне рішення! Дати належне фінансування державним житловим програмам – наш обов’язок!

Повернемо молодь до України! Віддамо наш борг учасникам антитерористичної операції! Дамо вимушено переміщеним особам відчути, що вони є такими ж громадянами своєї країни, як і всі інші. Право кожного українця на власне житло записане в Конституції. Захистимо це право людей!