НОВІ КРЕДИТИ ДЛЯ УЧАСНИКІВ АТО/ ООС ТА ВПО

Уряд затвердив порядок надання державного пільгового кредиту на придбання житла ВПО та учасниками АТО/ООС

 За повідомленням на офіційному сайті Міністерства розвитку громад та територій України (Мінрегіон):

 «На засіданні Уряду було затверджено Порядок використання цих коштів — 100 млн грн буде спрямовано для надання кредитів ВПО та 100 млн грн для кредитування учасників АТО та/або ООС. Кредит буде надаватися на термін до 20 років, а відсоткова ставка становитиме 3% річних.»

Також Мінрегіон повідомив про наступні важливі риси нових правил кредитування. 

До кінця бюджетного року лишається всього чотири тижні. Тому важаємо за доцільне вже зараз звернути увагу потенційних кандидатів на наступні деталі:

 ·      1) Об’єктом кредитування може бути квартира у багатоквартирному будинку або одноквартирний житловий будинок, за умови, що житло прийнято в експлуатацію не більше ніж 25 чи реконструйовано не більше ніж 15 років тому.

Тобто, на відміну від «Доступного житла» квартири в об‘єктах, які на цей час не завершені будівництвом і не мають відповідного сертифікату, не можуть бути використані для кредитування!  Поза межами вибору також опиняються радянськи «хрущовки» та «панельки». Хоча вони і дешевше, але за своїм станом не підходять для забезпечення довгострокових кредитів тому що можуть зруйнуватися раніше.

·      2) Одержувачі кредиту самостійно обирають житлові об’єкти.

З урахуванням вищевикладеного радимо уважно вивчити актуальні пропозиції на ринку. При цьому взяти до уваги, що розрахунки з продавцем будуть можливі лише у безготівковій формі (з рахунку на рахунок) і те, що від укладання договору купівлі-продажу до отримання продавцем ваших коштів знадобиться певний, не визначений термін. Це обумовлюється низкою об‘єктивних вимог обслуговування бюджетних коштів відповідно до законодавства.

3) В день укладання кредитного договору позичальник має сплатити власний внесок не менше 6%.

   4)  Розподіл бюджетних коштів між адміністративно-територіальними одиницями здійснює Мінрегіон пропорційно кількості зареєстрованих заяв у відповідному регіоні.

       Дуже важлива інформація!

 1. Здається, що така постановка питання скасовує звичну по іншим державним програмам «прив‘язку» до місця реєстрації громадян. Можна привітати таке рішення, оскільки кожний громадянин України має право на вільний вибір місця проживання. Але ж для повного з‘ясування істини потрібно ознайомитися з текстом постанови.

2.Оскільки прийом заяв для отримання ще не розпочинався (а це можливо лише після набрання чинності постановою КМУ та узгодження з Мінрегіоном, який головним розпорядником бюджетних коштів, деяких внутрішніх робочих документів) то потрібен деякий час для формування списків (реєстрів) кандидатів. Важко передбачити зараз у якій саме день розпорядник «підіб’є риску» для здійснення розподілу коштів? Але ж після розподілу ще декілька днів потрібно для оформлення фінансових документів. Інакше Державне Казначейство України не зможе обслуговувати ці бюджетні кошти. Таким чином на реалізацію залишається (розрахунково) дуже мало часу. Ефективність освоєння передбачених у Державному бюджеті коштів в однаковій мірі залежить від усіх учасників процесу, у тому числі від вас, шановні читачі – завтрашні кандидати і позичальники.

5) Перелік осіб, що у поточному році отримають кредит, схвалюється комісією, склад якої затверджує Мінрегіон.      І це ще одна не визначена у часі деталь нового механізму. Складно передбачити, як часто зможе збиратися ця погоджувальна комісія? Які вимоги до кандидатів чи об‘єктів кредитування стануть висувати члени комісії? Наявна практика подібного комісійного розгляду кандидатів на отримання держпідтримки на будівництво доступного житла. Але, підкреслимо, у даному випадку ми маємо справу з іншою постановою та принципово іншим механізмом, пов‘язаним з наданням довгострокового бюджетного кредиту на збудоване житло.

Ми звертаємось до усіх зацікавлених осіб за порозумінням складності поточного моменту. Одночасно з освоєнням нового механізму, у той же час (протягом грудня) ми зобов‘язані також якісно опрацювати кошти для надання держпідтримки на «Доступне житло». Цей механізм достатньо опрацьований, але ж за планами у грудні надійде величезна сума коштів. За орієнтовними розрахунками отримати допомогу зможуть від 30 до 40 сімей. Це само по собі є надмірним навантаженням на працівників. Наші організаційно-технічні можливості не безмежні. Тому закликаємо до уваги та взаєморозуміння. Давайте разом переможемо обставини. Ми, зі свого боку будемо, як і завжди, інформувати про усі важливі новини на нашому сайті.

      Наприкінці, ще раз звертаємо увагу на те, що наявна зараз реєстрація ваших заяв у списках кандидатів на отримання держпідтримки на будівництво «Доступного житла» чи на отримання Кредиту з статутного капіталу не дає права на отримання кредиту під 3% за рахунок держбюджету «автоматично».

        Найближчим часом, після оприлюднення постанови та узгодження технологічних процесів буде оголошено про початок прийому та реєстрації заяв.