Очільник Держмолодьжитла Сергій Комнатний узяв участь в Україно-Німецьких урядових перемовинах

4

 

Сьогодні, 30 листопада 2021 року, в Києві пройшли перемовини у рамках співробітництва для розвитку між Урядами України і Німеччини. З українського боку участь у перемовинах взяли, зокрема, Міністр розвитку громад і територій України Олексій Чернишов, заступники міністра Наталія Козловська і В’ячеслав Негода та голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний.

 Вітальними словами перемовини відкрили віце-прем’єр-міністр Ольга Стефанішина, парламентський статс-секретар Федерального міністерства економічного співробітництва й розвитку Німеччини (BMZ) Марія Флаксбарт і Посол ФРН в Україні Анка Фельдгузен.

 У своєму виступі під час підписання Угоди про кредит та грант між Урядом України, Кредитною установою для відбудови  KfW, Житомирською і Запорізькою міськими радами щодо реалізації проєкту KfW «Енергоефективність у громадах» Олексій Чернишов висловив німецьким партнерам вдячність за ефективну взаємодію між урядами в різних сферах, у тому числі у створенні житлових умов для внутрішньо переміщених осіб і підтримці енергетичної незалежності нашої держави.

 Наталія Козловська і Сергій Комнатний виступили у рамках Секторально-політичного діалогу «Перспективи розвитку східних регіонів України, поточний стан і ситуація внутрішньо переміщених осіб».

 

2

 

 Голова правління Держмолодьжитла висловив вдячність Уряду Німеччини і команді Банку розвитку KFW за співпрацю в реалізації Проєкту «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб» в Україні.

 Проєкт уже сьогодні демонструє чудові результати, його старт відбувся 17 травня ц. р., коли Держмолодьжитло почало приймання заяв про намір отримати кредит від внутрішньо переміщених осіб, зазначив Сергій Комнатний.

 Наразі в реєстрі кандидатів зареєстровано 21 791 сім’ю внутрішньо переміщених осіб. Перший рандомний відбір учасників програми відбувся 21 липня. Досьогодні проведено 4 відбори, відібрано 700 громадян, які отримали право оформити кредит на житло під 3% річних. До кінця 2021 року планується проведення ще одного відбору, інші етапи відбору пройдуть 2022 року

 У рамках Проєкту вже видано 206 кредитів, на опрацюванні перебувають 103 пакети документів кандидатів-переможців. Враховуючи кількість заяв про намір отримати кредит і людей, які дивляться трансляцію відборів, можемо констатувати велику зацікавленість внутрішньо переміщених осіб в участі у Проєкті, сказав С. Комнатний. З 25,5 млн євро грантових коштів уже отримано для кредитування ВПО 9 млн євро. Ще на 9,5 млн євро підготовлено заявку до банку розвитку KfW, залишок суми гранту буде використано 2022 року.

 Очільник Фонду висловив прохання до Уряду Німеччини і банку KfW підтримати Проєкт у майбутньому, в тому числі шляхом збільшення його фінансування.

 За результатами перемовин підписано Протокол, у якому сторони підкреслили готовність і надалі докладати зусиль задля сталого розвитку України. Україно-Німецьке співробітництво продовжуватиметься у формах Технічного і Фінансового співробітництва.

 Зокрема, у Протоколі зазначено, що для Держмолодьжитла доцільним є додаткове фінансування для існуючого Проєкту з пільгового кредитування ВПО для придбання ними житла.