Очільник Фонду взяв участь у міжнародному семінарі щодо локалізації Цілей сталого розвитку ООН

Голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний виступив на онлайн-семінарі «Який вигляд матиме ваше місто 2030 року? – Локалізація Цілей сталого розвитку і роль місцевих оглядів ЦСР у Східній та Південно-Східній Європі».

Семінар відкрили секретар Комітету з питань містобудування, житла та землеустрою Європейської економічної комісії Організації Об’єднаних Націй (ЄЕК ООН, UNECE) Гульнара Ролл і директор програми глобальної екологічної політики Женевського університету Олександр Хеджазі. У вступному слові модератори заходу наголосили на важливості діалогу між експертами і регіональними представниками.

IMG 0073

Гульнара Ролл, зокрема, вказала на важливість переходу від економіки соціалістичного взірця на прикладі міста Бішкек (Киргизстан) за допомогою Цілей сталого розвитку і обміну кращими практиками через добровільні локальні огляди.

Сергій Комнатний, виступаючи на семінарі, нагадав: підтримуючи глобальні Цілі сталого розвитку до 2030 року, проголошені резолюцією Генеральної Асамблеї ООН, Україна взяла на себе зобов’язання забезпечити відповідність ЦСР на період до 2030 року. Тому актуальним для нашої країни є питання збору даних для моніторингу реалізації ЦСР.

Моніторинг реалізації Цілей сталого розвитку на загальнодержавному рівні здійснюється відповідно до постанови Уряду. Моніторинг здійснюється за 183 індикаторами. Державна служба статистики України є координатором цієї роботи. Відповідний аналіз дає змогу виявляти проблеми, визначати пріоритетність вирішення завдань економічної і соціальної політики в Україні.

Проте, зазначив Сергій Комнатний, на місцевому рівні в Україні нормативно не встановлені вимоги до здійснення моніторингу стану досягнення ЦСР в окремій області, місті чи територіальній громаді.

Він зупинився на досвіді Харкова, де Цілі сталого розвитку як важливий інструмент покращення добробуту населення інтегруються у програми розвитку міста. Зокрема, велику увагу влада міста приділяє енергоефективності та енергозбереженню. Також влада Харкова приділяє значну увагу реалізації програм доступного житла.

Сергій Комнатний висловив думку про корисність для України підтримки ЄЕК ООН у проведенні регіонального моніторингу досягнення ЦСР. Не менш актуально донести до територіальних громад по всій Україні інформацію про важливість реалізації Цілей сталого розвитку на регіональному рівні.