ПІДСУМКИ І ЗАДУМИ: ЩО ЗРОБЛЕНО 2018 РОКУ І ЩО ПЛАНУЄМО НА МАЙБУТНЄ

Публічне звернення голови правління Держмолодьжитла Сергія Комнатного

Шановні друзі, колеги, учасники житлових програм і ділові партнери Держмолодьжитла!

 13

Завершує свій відлік рік 2018-ий. Чим запам’ятається він, яким рядком увійде до літопису Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву?

Насамперед – про головне, заради чого й працюємо. Завдяки передбаченому в державному і місцевих бюджетах фінансуванню ми продовжили виконувати основне завдання нашої установи. 750українських родин забезпечені власним житлом. Очевидно, що й надалі у нашій державі немає системної альтернативи житловим програмам, які впроваджує Держмолодьжитло.

Звісно, хочеться принести свято не в сотні, а у сотні тисяч українських родин. Та мусимо виходити з реалій – обсягів фінансового наповнення житлових програм, яких ми досягли через постійний діалог з органами влади на всіх рівнях.

Нагадаю, що кілька років поспіль державні житлові програми не фінансувалися взагалі або отримували вкрай недостатні обсяги фінансування. Щоб виправити ситуацію, Держмолодьжитло налагодило системну роботу з владою і громадянським суспільством. Проведено сотні зустрічей на всіх рівнях, направлені десятки звернень до влади на всіх рівнях, органів місцевого самоврядування, народних депутатів, місцевих рад. Організовуємо, проводимо і беремо участь у «круглих столах», конференціях, де наголошуємо на актуальності забезпечення людей доступним житлом. На засіданнях парламенту неодноразово виголошувалися депутатські запити на підтримку відновлення фінансування державних житлових програм.

Не буде перебільшенням сказати, що ми забезпечили цьому питанню значний резонанс у суспільстві, підняли рівень уваги влади до проблеми реалізації права українця на власне житло. Багато в чому завдяки цій роботі у Державному бюджеті України на 2018 рік передбачено 100 млн грн на програму «Доступне житло» і 30 млн грн – на молодіжне житлове кредитування. Такі ж показники закладено в Держбюджеті й на 2019 рік.

Звичайно, цього недостатньо: ми намагалися довести необхідність виділення 1 млрд грн на надання державної підтримки для придбання доступного житла і 857 млн грн на пільгове державне кредитування молоді. Ці кошти дали б змогу вирішити житлове питання майже 5 тисяч сімей, у тому числі учасників АТО, внутрішньо переміщених осіб, збудувати 185 тис. кв. м житла, повернути до бюджету близько 700 млн грн через податки і збори. Будемо й надалі продовжувати роз’яснювальну роботу для збільшення обсягів фінансування.

Очікуємо на новий потужний імпульс нашій спільній роботі з обласними, районними, міськими державними адміністраціями, органами місцевого самоврядування, територіальними громадами. 2018 року на житлові програми з місцевих бюджетів спрямовано 240 млн грн. І в новому році фінансова децентралізація відкриватиме великі можливості для розробки і реалізації обласних, міських, районних житлових програм за участі Держмолодьжитла.

Цьогоріч закладено надійну законодавчу основу для подальшої реалізації житлових програм. Спільна праця фахівців Фонду і Міністерства регіонального розвитку, будівництва і житлового-комунального господарства України дала змогу модернізувати умови житлових програм. Державна програма «Доступне житло» цього року стала більш відкритою і доступною для людей. Громадяни отримали право вільно обирати своє майбутнє житло.

Модернізовано умови програми молодіжного житлового кредитування за рахунок коштів статутного капіталу Держмолодьжитла. Першочергове право на отримання такого кредиту мають внутрішньо переміщені особи, учасники антитерористичної операції, герої Революції Гідності. Спрощено порядок отримання молодіжних кредитів для громадян, знято бюрократичні бар’єри. Буквально за кілька днів забезпечимо бажаючим взяти участь у цій програмі можливість онлайн-реєстрації на сайті установи (за зразком програми «Доступне житло») і прозоре онлайн-інформування про те, як реалізується програма.

Прозорість і відкритість стали надійною основою роботи Держмолодьжитла. З нашої ініціативи ми запровадили практику нульової толерантності до корупції в діяльності установи. Кожен громадянин має змогу переконатися в цьому. 2018 року, не чекаючи вказівок, ми надали людям можливість реєструватися в черзі на отримання державної підтримки за програмою «Доступне житло» через наш сайт і контролювати рух черги. Мінімум чиновника – максимум прав людини: це справді стало нашим принципом.

2018 року більшість регіональних управлінь Фонду відзначили 20-ліття з початку діяльності. Вдячний колегам за багаторічну сумлінну працю. Бажаю подальшого розвитку і нових реалізованих програм.

Понад 650 тисяч громадян України потребують реалізації свого конституційного права на власне доступне і достойне житло. В останні роки до них додалися нові категорії населення, які невідкладно потребують допомоги держави, – учасники антитерористичної операції і внутрішньо переміщені особи. Держмолодьжитло веде пошук шляхів задоволення запиту людей на власне житло. З метою залучення позабюджетних джерел фінансування житлових програм ми налагодили співпрацю з міжнародними партнерами.

Держмолодьжитло вдячне за співпрацю Проекту Ради Європи «Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень», Європейській економічній комісії ООН, Банку розвитку Ради Європи, Європейському інвестиційному банку, Програмі розвитку ООН в Україні, Управлінню верховного комісара ООН у справах біженців, Міжнародній організації з міграції, Данській Раді у справах біженців, Норвезькій Раді у справах біженців, Ініціативі «Житлове господарство у Східній Європі», Естонському союзу житлових кооперативів та іншим організаціям. Підготували і подаємо на розгляд партнерів концептуальні пропозиції щодо спільної реалізації конкретних проектів і житлових програм.

Та не лише вирішенням буденних, тактичних питань живе наша установа. Працюємо над розробкою сталих рішень щодо системного вирішення житлових проблем українців. Виступили партнерами в організації симпозіуму «Житлові кооперативи як модель для створення доступного та достатнього житла в Україні» за участі представників урядів України і Німеччини, фахівців і експертів. Представницький захід відбувся в межах співпраці з Ініціативою «Житлове господарство у Східній Європі», з якою Фонд підписав Меморандум про партнерство і співробітництво.

Шановні друзі!

Забезпечення власним житлом – одне з найбільш важливих питань, що визначають благополуччя громадян. Реалізація житлових програм вирішує подвійну задачу: сприяє розвитку будівельної галузі, яка є локомотивом економіки, і одночасно дає українцям можливість забезпечити свої родини комфортним житлом і не шукати кращої долі на чужині. Тому, на моє глибоке переконання, увагу держави до цієї теми слід суттєво, в рази підвищувати.

Напередодні нового 2019 року маю за честь висловити щиру вдячність усім нашим друзям і партнерам, які доклали зусиль до збереження, фінансування і реалізації житлових програм: представникам виконавчої і законодавчої влади, депутатам усіх рівнів, органам місцевого самоврядування, громадським активістам, керівництву і колективам партнерських міжнародних інституцій. Але насамперед моя подяка адресована людям, які чекали або чекають на можливість реалізувати своє конституційне право на власне достатнє, достойне і доступне житло.

Вірю в те, що і галузі державної житлової політики, і кожному з вас наступний рік принесе оптимістичні перспективи на надійній фінансовій основі.

Зі щирою повагою і сподіванням на подальшу плідну співпрацю,

Сергій  Комнатний, Голова правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву