Програма "Житло для ВПО": значний попит, великий інтерес

Про порядок і умови участі в україно-німецькій програмі "Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб", результати першої фази проєкту і плани на другий етап розповів перший заступник голови правління Держмолодьжитла Іван Парух у ході онлайн тренінгу для працівників регіональних представництв Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та регіональних координаторів взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Нагадаємо, Державний фонд є виконавцем проєкту з українського боку у партнерстві з Мінреінтеграції. Німецьку сторону представляє банк KfW, через який уряд Німеччини надав Україні грант для забезпечення внутрішніх переселенців – громадян нашої держави власним житлом на доступних умовах.

На першому етапі проєкту власне житло придбали 669 сімей ВПО. Протягом другої фази проєкту заплановано видати близько 400 кредитів ВПО. Кількість проведених у межах цього етапу відборів відповідатиме динаміці надходження коштів, зазначив Іван Парух.

Розуміючи, що у воєнний час відсутній бюджетний ресурс на житлові програми, Фонд активно взаємодіє з міжнародними донорами. Зокрема, цими днями голова правління Держмолодьжитла Микола Марчук працює на міжнародній конференції з відновлення України у Берліні, де проводить зустрічі з чинними і потенційними партнерами Фонду для забезпечення фінансування житлових програм.

Представник Фонду поінформував про правила участі в програмі: хто має право брати участь, яке житло може придбаватися за програмою тощо.photo 1

photo 2

Реєстрація у програмі максимально спрощена. Є два шляхи реєстрації: онлайн через портал Дія і особисто у будь-якому регіональному відділенні Держмолодьжитла.

photo 3

Вперше в Україні для відбору отримувачів кредиту застосовується рандомний принцип – він забезпечує абсолютно рівні умови для всіх претендентів, зареєстрованих у програмі. Фонд проводить відбори за допомогою сертифікованої комп’ютерної програми, погодженої західними партнерами. Відбори транслюються у прямому ефірі, записи доступні на YouTube-каналі Фонду.

photo 4

Іван Парух роз’яснив процедуру укладення кредитного договору. Фонд зробив усі процедури максимально спрощеними і комфортними для клієнта – щоб укласти договір, людині потрібно з’явитися у регіональному відділенні лічені рази.

Представники Держмолодьжитла надали відповіді на запитання учасників конференції.

 

З вичерпною інформацією щодо програми "Житлові приміщення для ВПО" можна ознайомитися на сайті Держмолодьжитла і у фахівців регіональних відділень установи.