Сергій Комнатний: Забезпеченість житлом – ключовий показник якості життя людей

Сьогодні, 29 жовтня, голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний і перший заступник голови правління Фонду Іван Парух на запрошення організаторів узяли участь у відкритті Міжнародного фестивалю архітектури і будівництва, що розпочав роботу в Міжнародному виставковому центрі у столиці.

333 

Організаторами виставки стали Будівельна палата України спільно з Київським міжнародним контрактовим ярмарком за підтримки Мінрегіону та профільного комітету Верховної Ради.

Фестиваль, який триватиме три дні, є багатопрофільним бізнес-простором, де не лише презентуються досягнення галузі, але й відбувається комунікація керівників та представників будівельних компаній, виробничників, влади, громадських організацій та експертів зі сфер урбаністики, архітектури, будівництва, дизайну і благоустрою.

У рамках виставки відбувся «круглий стіл» щодо такої нагальної для України проблеми, як законодавче забезпечення реконструкції застарілого житла масових серій. 

Виступаючи на цьому заході, Сергій Комнатний наголосив, що рівень житлового забезпечення є одним із ключових показників якості життя в країні. За останніми доступними статистичними даними, понад 600 тисяч сімей в Україні потребують покращення житлових умов. Ці дані не враховують житлову потребу понад 1,3 млн українців, які стали вимушено переміщеними особами.

Підкреслюючи актуальність проблеми, голова правління Держмолодьжитла поінформував, що житловий фонд України на 70% складається з житла, побудованого за часів СРСР. Майже кожна п’ята сім’я мешкає в житлі, збудованому до 1960 року. У відносно новому житлі, збудованому вже за часів незалежності України, проживають лише 11% населення. 7,5% житла взагалі непридатні для проживання.

Старий житловий фонд станом на 1 січня 2018 р. складав майже 45 тисяч житлових будинків, де мешкають 63 тисячі осіб. Аварійне житло в Україні – це 16505 будинків

Тому існує гостра потреба реновувати існуючий житловий фонд відповідно до міжнародних стандартів, що дасть змогу в тому числі суттєво підвищити енергоефективність таких будівель.

 
 2122
121212   

Головними перешкодами на шляху заміни застарілого житлового фонду є обмеженість бюджетних коштів, низька зацікавленість інвесторів у реалізації відповідних проектів і неефективна правова база.

Як позитивний факт Сергій Комнатний відзначив відновлення уваги нових уряду і парламенту до проблем житлової політики, про що свідчить низка ухвалених рішень у цій сфері. Створена робоча група для формування проекту Концепції житлової політики України, яка, висловив сподівання член цієї групи Сергій Комнатний, незабаром почне працювати. Досвід Держмолодьжитла, сподівається він, буде використаний у процесі напрацювання групою рішень та рекомендацій для державної влади.