Уряд затвердив порядок надання державного пільгового кредиту на придбання житла ВПО та учасниками АТО/ООС

27 листопада 2019 року Урядом було затверджено Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання пільгового довгострокового державного кредиту внутрішньо переміщеним особам, учасникам проведення антитерористичної операції (АТО) та/або учасникам проведення операції Об’єднаних сил (ООС) на придбання житла.

Цей Порядок передбачає, що для надання кредитів внутрішньо переміщеним особам та учасникам АТО (ООС) буде спрямовано по 100 млн грн.

Строк кредитування - до 20 років, відсоткова ставка - 3% річних.

Об’єктом кредитування може бути квартира у багатоквартирному будинку або одноквартирний житловий будинок (вторинний ринок), якщо житло прийнято в експлуатацію не більше ніж 25 чи реконструйовано не більше ніж 15 років тому.

Одержувачі кредиту самостійно обирають житлові об’єкти.

Не пізніше, ніж в день укладення кредитного договору позичальник має сплатити власний внесок в розмірі 6 відсотків вартості нормативної площі житла.

Розподіл бюджетних коштів між адміністративно-територіальними одиницями здійснює Мінрегіон пропорційно кількості зареєстрованих заяв у відповідному регіоні.

Перелік осіб, що у поточному році отримають кредит, схвалюється комісією, склад якої затверджує Мінрегіон.

Текст Порядку ще не оприлюднений на офіційному сайті Кабінету Міністрів України.

Додатково зазначаємо, що відповідно до Регламенту КМУ, постанова Кабінету Міністрів України набирає чинності з дня її офіційного опублікування у виданнях - Офіційному віснику України та газеті «Урядовий кур'єр».

Після набрання чинності Порядком Держмолодьжитло додатково повідомить про початок реєстрації кандидатів на отримання пільгового довгострокового державного кредиту.