Відбувся другий відбір учасників програми «Житлові приміщення для ВПО»

31 серпня 2021 року у центральному офісі Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву відбувся другий етап відбору отримувачів кредиту із числа кандидатів, включених до реєстру для участі у програмі «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб».

Відібрано 150 кандидатів із числа зареєстрованих у проєкті громадян. Перелік осіб, що отримали право на кредитування, найближчим часом буде оприлюднено на офіційному веб-сайті Держмолодьжитла і сайтах його регіональних управлінь. Також не пізніше наступного робочого дня після завершення відбору регіональні управління Фонду повідомлять переможців про необхідність подання документів для отримання кредиту.

Відбір проведено методом випадкової вибірки за допомогою генератора випадкових чисел із застосуванням програмного забезпечення RandomPicker, запропонованого Міжнародним консультантом (IPC GmbH), погодженого банком KfW (Німеччина) і такого, що відповідає вимогам законодавства щодо захисту персональних даних.

IMG 0020

Трансляція відбору відбувалася онлайн на YouTube-каналі Держмолодьжитла. Там же буде доступний повний запис відбору.

Відповідно до умов Порядку пільгового іпотечного кредитування внутрішньо переміщених осіб за рахунок коштів гранту, наданих урядом Німеччини через Кредитну Установу для Відбудови (KfW), затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 28 квітня 2021 р. №451, контроль за відбором отримувачів кредиту здійснювали представники Мінреінтеграції, Міжнародного Імплементаційного консультанта IPC GmbH і Держмолодьжитла. Відбір відбувся за участі заступниці Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Інни Драганчук, представника Імплементаційного консультанта Артема Баранова, голови правління Держмолодьжитла Сергія Комнатного, заступників керівника Держмолодьжитла Ельвіри Левченко і Сергія Кошеленка.

IMG 0019

Довідка.

Проєкт «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб» реалізують спільно Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Кредитна Установа для Відбудови KfW, Франкфурт-на-Майні і Держмолодьжитло. Для фінансування проєкту Уряд Німеччини через KfW надав грант у розмірі 25,5 млн євро. Отримувачем коштів є Мінреінтеграції, виконавцем проєкту – Держмолодьжитло. 17 травня 2021 року було відкрито приймання заяв громадян про намір отримати відповідний кредит на придбання житла.

Проєкт став можливим, у тому числі, завдяки успішній реалізації 2019 року Держмолодьжитлом спільно з Міністерством розвитку громад і територій України пілотної програми кредитування для ВПО і учасників АТО під 3% річних. Як зазначив Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов, «забезпечення житлом залишається одним з найгостріших соціальних питань в Україні та особливо актуальним для внутрішньо переміщених осіб. Тільки у відкритих електронних реєстрах учасників програм Держмолодьжитла обліковуються понад 18 тис. таких сімей і співпраця з KfW та Мінреінтеграції є надзвичайно важливою в контексті вирішення цього питання».

За умовами Проєкту «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб», кредити ВПО надаються на термін до 20 років під 3 відсотки річних, виходячи з нормативної площі житла (21 кв. м загальної площі на особу і додатково 10,5 кв. м на сім’ю).

Об’єктами кредитування можуть бути квартира у багатоквартирному житловому будинку чи одноквартирний житловий будинок, прийняті в експлуатацію не більш 35 років тому чи реконструйовані не більше 25 років тому.

Інформація про способи подання відповідної заяви розміщена за посиланням: https://www.molod-kredit.gov.ua/zhytlovi-prohramy/kredyt-dlia-vpo-kfw/yak-podaty-zaiavu